Muista sisällyttää hepatiittirokotteet matkabudjettiin
2022 maalis 11 By Rebecka 0 comment

Matkabudjetin suunnittelussa tulee ottaa huomioon useita eri kuluja. Monet matkakuluista alkavat juosta jo useita kuukausia ennen matkaa, emmekä nyt viittaa pelkästään lentojen ostamiseen ja hotellien varaamiseen, vaan matkaan täytyy usein valmistautua myös monella muulla tapaa, kuten hankkimalla tarvittavat matkavakuutukset ja rokotukset.

Hepatiitti maailmalla

Virushepatiittien on arvioitu aiheuttavan maailmanlaajuisesti vuosittain jopa 1,4 miljoonaa kuolemaa. On huomattu, että hepatiittikuolleisuuden kasvu on voitu liittää samanaikaisesti muiden merkittävien ja vakavien infektiotauteihin, kuten malariaan ja tuberkuloosiin, liittyvän kuolleisuuden vähentymiseen.

Suurin osa vakavista sairastumisista ja kuolemantapauksista liittyy hepatiitti B- ja C -viruksiin, jotka voivat altistaa pahimmassa tapauksessa vakavalle maksatulehdukselle ja jopa maksasyövälle. Hepatiitti A ei yleensä ole yhtä vakava ja paranee usein itsestään, mutta esimerkiksi raskaana olevalle tai aikaisempaa maksasairautta sairastaneelle tämäkin tartunta voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan.

Koska kaikki hepatiitit voivat olla täysin oireettomia, virusta voi olla vaikeaa tunnistaa ja matkalta kotiin voi saapua varsin ikävä tuliainen. Ulkomaanmatkalla yleisimmin tarttuva hepatiitti A aiheuttaa kuitenkin aikuisilla usein oireita, kuten kuumetta sekä silmänvalkuaisten ja ihon keltaisuutta, mutta lapsilla ja nuorilla tartunta on usein jopa täysin oireeton. B- ja C-hepatiitin tapauksessa jopa 60–75 % potilaista on täysin oireettomia.

Hepatiittirokotteen kustantaminen

Paras keino suojautua sekä A- ja B -hepatiittia vastaan on varautua matkaan hankkimalla asianmukaiset rokotukset esimerkiksi omalta terveysasemalta. Hepatiittirokotteet eivät kuitenkaan kuulu osaksi kansallista rokotusohjelmaa, joten jokaisen matkailijan on kustannettava nämä rokotteet itse.

Jos samalla kertaa aiotaan hankkia koko perheen hepatiittirokotteet matkaa varten, voi useamman lapsen ja aikuisen perheessä näistä rokotteista tulla useamman sadan euron arvoinen lasku, mikä tietysti kiristää matkabudjettia. Hyvänä puolena on luonnollisesti se, että jos rokotesarja muistetaan hoitaa loppuun saakka, uusia rokotteita ei tarvita enää uudestaan.

Yksi keino kustantaa koko perheen hepatiittirokotteet on hakea lainaa netistä jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Kun haet lainaa ilman vakuuksia, laina voidaan myöntää nopeimmillaan jopa saman vuorokauden sisällä, jolloin rokotteet voidaan hankkia koko perheelle lyhyemmälläkin varoitusajalla.

Kun haet lainaa netistä, sinun ei tarvitse varata erillistä aikaa pankin konttoriin lainaneuvotteluita varten. Lainatarjoukset kannattaa kuitenkin kilpailuttaa, sillä vakuudettomien lainojen korkokustannusten välillä saattaa esiintyä suuria eroja. Kun haet lainaa netistä ja kilpailutat samalla hakemuksella parhaat lainatarjoukset, löydät varmasti edullisimman lainan koko perheen käyttöön.

Lisäksi, jos matkabudjetti näyttää jäävän vajaaksi, lainaa voi hakea samalla kertaa myös suuremmalla lainasummalla, jolloin voit kustantaa muitakin matkakuluja samasta lainasummasta ja säästää näin lainakuluissa, kun sinun ei tarvitse hakea uutta lainaa.

Suojaa itsesi ja läheisesi virukselta rokottautumalla

A-hepatiittirokote koostuu kahdesta rokoteannoksesta, jotka annetaan 6–12 kuukauden välein, eli ensimmäinen rokote tulisi ottaa viimeistään puoli vuotta ennen matkaa, jolloin toisen rokotteen ehtii ottamaan juuri ennen matkaa (suositeltu aika on noin 2 viikkoa ennen matkaa) ja suoja virusta vastaan on paras mahdollinen.

Matkaan voi lähteä myös yhdellä rokotteella, sillä ensimmäinen rokote tarjoaa erinomaisen suojan virusta vastaan. Tällöin toinen rokote kannattaa kuitenkin hankkia suositellun aikarajan sisällä, vaikka matkalta oltaisiin jo palattu takaisin, koska kahden rokotteen jälkeen suoja virusta vastaan on elinikäinen.

Jos taas haluat yhdistelmärokotteen, johon kuuluu sekä A- että B-hepatiittirokote, tällöin rokotussarjoja on kolme, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas rokote noin kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Jos matkustat kohteeseen, johon suositellaan muitakin rokotteita, kuten keltakuumerokotetta, nämäkin rokotteet kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan samalla lääkärikäynnillä.