Millaisia erilaisia hepatiitteja on olemassa?
2018 marras 13 By Rebecka 0 comment

Moni saattaa ajatella, että sanalla hepatiitti viitataan yhteen ja ainoaan sairauteen tai virukseen, mutta näin ei suinkaan ole, vaan hepatiittiviruksia on olemassa kaikkiaan kolme toisistaan poikkeavaa muotoa. Kerromme tässä artikkelissa näistä kolmesta hepatiittiviruksesta pähkinänkuoressa – A:sta C:hen.

A-hepatiitti

Hepatiitteja on olemassa A, B ja C melkein kuin aakkosissa! Aloitetaan siis tutustumalla A-hepatiittiin, joka on näistä kolmesta helpoiten tarttuva. Toisaalta kyseessä on myös hepatiitin harmittomin muoto. A-hepatiitti leviää niin kovin helposti, koska se voi levitä ruuan taikka ulosteiden välittämänä. Myös likaiset kädet voivat toimia A-hepatiitin välittäjinä. Sairautta esiintyy yleisesti sellaisissa maissa, joissa hygieniataso on huono. A-hepatiittiviruksen itämisaika on kahdesta seitsemään viikkoa. Sen oireita ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus sekä kuume. Myös silmät sekä iho voivat muuttua keltaisiksi. Tavallisesti A-hepatiittivirustulehdus paranee itsestään.

Hyvä uutinen on myös se, että jos saat A-hepatiittitartunnan kerran, olet jatkossa immuuni sairaudelle. Toinen hyvä uutinen suomalaisten kannalta on se, että virus on Suomessa erittäin harvinainen. Kuumentamattomat ulkomaalaiset pakastemarjat ovat kuitenkin tuote, jonka kanssa kannattaa olla varovainen, koska niiden on epäilty aiheuttaneet A-hepatiittitartuntoja myös Suomessa. A-hepatiittia vastaan voi suojautua ottamalla rokotteen. Jos rokotusten hinnat hirvittävät tai matkakassa on muutoin erityisen tiukka, saatat joutua harkitsemaan lainanottoa. Tällöin kannattaa tutustua lainantarjoajiin, kuten Sambla.fi ja tutkia erilaisia vaihtoehtoja. Tartunnan ennaltaehkäisy on paras tapa suojautua viruksen kavalilta vaikutuksilta ja rokote on yksi parhaista tavoista ennaltaehkäistä oma tartunta.

B-hepatiitti

Nyt on aika siirtyä A:sta B:hen eli tutustumaan B-hepatiittiin, joka tarttuu veriteitse. Suojaamaton seksi, sekä likaiset ruiskut tai neulat ovat siis riskitekijöitä puhuttaessa B-hepatiitista. Viruksen itämisaika on kolmisen kuukautta. Ensioireina saattaa esiintyä pahoinvointia, vatsakipua taikka ihottumaa. Tässäkin sairaudessa sekä silmät että iho saattavat muuttua keltaisiksi.

Kyseessä on yleisin hepatiitti; tätä virusta kantaa 250 miljoonaan henkilöä, mutta Suomessa virus on silti harvinainen. Kuitenkin jo Itä-Euroopassa sekä Välimeren alueella tilanne on toinen ja näissä maissa lomaileva voikin tuoda B-hepatiittitartunnan tuliaisina, jos matkan aikana on tullut harrastettua esimerkiksi suojaamatonta seksiä.

Myös B-hepatiitti paranee yleensä itsekseen. Kuitenkin osa B-hepatiittitartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi. Tämä saattaa aiheuttaa myöhemmin maksasyöpää tai -kirroosin. Myös tätä hepatiittia vastaan on olemassa rokote.

C-hepatiitti

C-hepatiittia pidetään usein hepatiiteista vaikeimpana, koska sillä on tapana kroonistua ja aiheuttaa ikäviä seurauksia. Myös tämä hepatiitti leviää veren välittämänä ja se on yleisin henkilöillä, jotka käyttävät suonensisäisiä huumeita. Itämisaika on parisen kuukautta. C-hepatiitin haastavuutta lisää se, että sairaus ei useinkaan aiheuta alussa oireita. Tartunta lisää merkittävästi maksasyövän ja -kirroosin riskiä. Valitettavasti C-hepatiittitartuntaa ei voida ehkäistä rokotteella.

Hepatiitti koskettaa miljoonia ihmisiä

Kaiken kaikkiaan hepatiitti erilaisine muotoineen koskettaa huimaa määrää, jopa 400 miljoonaa, henkeä. On arvioitu, että joka vuosi menetetään 1,4 miljoonaa henkeä hepatiitista johtuvaan sairauteen, mikä lisää sairauden aiheuttamien tragedioiden määrää. Tästä huolimatta ainoastaan 5% hepatiittitartunnan saaneista on itse tietoinen tartunnastaan ja saattaa levittää sitä eteenpäin holtittomalla käytöksellään. 28. heinäkuuta on hepatiitin kannalta aivan erityinen päivä, koska silloin vietetään Maailman hepatiittipäivää muistutuksena hepatiitin monista vaarallisista kasvoista.