B-hepatiitin aiheuttaa B-hepatiittivirus, joka leviää tartunnan saaneen ihmisen veren, siemennesteen tai muiden kehosta peräisin olevien nesteiden välityksellä. Jo mikroskooppisen pieni määrä kontaktia tarttuneen ihmisen nesteen kanssa voi aiheuttaa tartunnan. Kyseessä on varsin yleinen maailmanlaajuinen tauti, joka leviää kaikkein useimmin raskaana olevista, tartunnan saaneista äideistä lapsiin. Myös lasten välillä tarttuva B-hepatiittivirus on yleinen. Joissain tapauksissa tauti voi levitä myös suojaamattoman seksin välityksellä ja esimerkiksi huumausaineita kehoon pistämällä likaisen neulan tai verikontaktin kautta. Monikaan ei tiedä, että B-hepatiitin on mahdollista levitä jakamalla jonkun toisen ihmisen kanssa esimerkiksi hammasharjan tai karvanpoistohöylän.
Suurin osa B-hepatiittiin sairastuneista aikuisista paranee sairaudesta itsestään, kunhan riittävästä levosta on pidetty huolta. Useimmiten virus poistuu elimistöstä noin parin kuukauden kuluessa. Mikäli kyseessä on kuitenkin lapsi, on ennuste hiukan synkempi, sillä lasten kohdalla B-hepatiitilla on taipumusta muuttua pitkäaikaiseksi sairaudeksi eli krooniseksi B-hepatiitiksi, joka voi pahimmillaan johtaa kirroosiin tai maksasyöpään.
Suomessa tämä hepatiitin muoto ei ole kovinkaan yleinen. Huomattavasti enemmän B-hepatiittia tavataan kehitysmaissa esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Mikäli kuuluu korkean riskin ryhmään, sillä työskentelee esimerkiksi terveydenhuollon parissa, käyttää suoneen pistettäviä huumausaineita, on miespuolinen henkilö, joka harrastaa seksiä saman sukupuolen edustajan kanssa tai mikäli matkustaa alueelle, jossa B-hepatiittia esiintyy yleisesti, kannattaa siinä tapauksessa ehdottomasti suojata itsensä ennaltaehkäisevästi ottamalla B-hepatiittirokotuksen.