Hepatiitti A on ikävä matkatuliainen
2016 kesä 29 By Rebecka 0 comment

 

A-hepatiittia ja B-hepatiittia ei tavata Suomessa läheskään yhtä paljon kuin muualla maailmassa, jossa niitä pidetään kohtalaisen yleisinä viruksina erityisesti tietyillä alueilla. Toisin kuin esimerkiksi hepatiitti C:n kohdalla, A- ja B-hepatiitilta on mahdollista suojautua rokotuksella. Hepatiitti B -rokotuksen voi ottaa kuka tahansa. Hepatiitti A -rokotuksen voi ottaa kuka tahansa alle 1-vuotiaita lukuunottamatta. Rokottautuminen onkin varsin järkevää, mikäli on aikeissa matkustaa alueelle, jossa tautiriski on verrattain suuri. Tätä suosittelee myös maailman terveysjärjestö WHO. Molempia viruksia vastaan on oma rokotteensa, mutta suositumpi vaihtoehto on yhdistelmärokote, joka suojaa molemmilta viruksilta. Se tulee ottaa viimeistään 4 viikkoa ennen matkaa.

Hepatiitti A voi tarttua herkästi esimerkiksi ruokailun yhteydessä. Mikäli erehtyy syömään huonosti kypsennettyjä ruokia tai jopa raakoja ruoka-annoksia, on viruksen lymyäminen ruuassa todennäköisempää. Aivan erityisesti ulkomailla reissatessa kannattaa vältellä esimerkiksi juomavettä ja jääkuutioita, mikäli niiden alkuperä on tavallinen hanasta tuleva vesi. Tietyissä tapauksissa on järkevää myös olla syömättä jäätelöä tai mereneläviä, sillä ne ovat yleisiä virusten pesiytymispaikkoja.

Hepatiitti B puolestaan tarttuu verikontaktissa. Tällaiseen tilanteeseen voi joutua esimerkiksi tatuointia tai lävistystä hankkiessa tai suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä virusta jo kantavan henkilön kanssa. Toisaalta tilanteeseen voi ajautua täysin ennakoimatta ja haluamattaan esimerkiksi silloin jos joutuu onnettomuuteen, jossa joutuu tavalla tai toisella kontaktiin toisen ihmisen kehonnesteiden kanssa.

Posted in Yleinen