Voiko hepatiitilta suojautua?
2017 kesä 15 By Rebecka 0 comment

Hepatiitti on maksakudoksen tulehdus, joka aiheutuu hepatiittiviruksesta. Joillakin ihmisillä ei oireita tule lainkaan, kun taas toisilla voi esiintyä keltaisuutta iholla ja silmien valkuaisissa. Taudinkuvaan kuuluvat myös huono ruokahalu, oksentelu, väsymys, vatsakipu tai ripuli. Hepatiitti voi olla tilapäinen (akuutti) tai pitkäaikainen (krooninen) riippuen siitä, kestääkö se alle kuusi kuukautta vai kauemmin. Akuutti hepatiitti voi joskus parantua itsestään, edetä krooniseen hepatiittiin tai johtaa äkilliseen maksan toimintahäiriöön, joka kuitenkin on harvinaista. Hepatiittiviruksista yleisimmin tunnetaan A, B, C, D ja E-kannat. Hepatiitti A:lta (HAV) ja B:ltä (HBV) on mahdollista suojautua ottamalla rokotuksen. Molemmat rokotukset on mahdollista ottaa samalla kertaa. Rokotus antaa suojan hyvin pitkäksi aikaa, jopa loppuiäksi, jos kaikki täydennysannokset on otettu.

Hepatiitti on usein matkailijan vaiva

Vuonna 2015 maailmanlaajuisesti hepatiitti A esiintyi noin 114 miljoonalla ihmisellä, HBV noin 343 miljoonalla ja HCV noin 142 miljoonalla ihmisellä. Suomessa hepatiittitartunnat ovat laskussa, ja varsinkin B-hepatiittitartunnat ovat vähentyneet huomattavasti. Tartuntariski on suuri erityisesti trooppisissa maissa, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, joissa hygienia on puutteellista. Hepatiitti A on hepatiitin yleinen, akuutti muoto, joka tarttuu ulosteen mukana. HAV-tartunnan voi saada saastuneista ja huonosti kypsennetyistä elintarvikkeista, jäästä, jäätelöstä tai vedestä. Hepatiitti A paranee yleensä nopeasti, eikä useimmiten aiheuta jälkitauteja. Hepatiitti B:n voi saada altistumalla virusta kantavalle verelle, esimerkiksi huumeiden käytön seurauksena. HBV tarttuu myös odottavalta äidiltä lapseen, jos äiti kantaa virusta. Suurin osa suomalaisten saamista HBV-tartunnoista on saatu sukupuoliyhteydessä. Hepatiitti C tartunta on yleinen suonensisäisiä huumeita käyttävillä. HCV tarttuu veren välityksellä, ja on siten mahdollista saada myös verensiirron yhteydessä. C-hepatiittia vastaan ei ole rokotetta. Kroonistuessaan se johtaa usein maksakirroosiin.

Hepatiittitartuntaa ei kannata pelätä Suomessa

Hepatiitti on ikävä sairaus, joka suurimmaksi osaksi on kuitenkin estettävissä rokotuksella. Yleisimmät muodot viruksesta ovat hepatiitti A, hepatiitti B ja hepatiitti C. Useimmiten suomalaiset saavat hepatiitin matkaillessaan ulkomailla, erityisesti trooppisissa maissa sekä Itä-Euroopassa. Jos siis olet matkustamassa maihin, joissa riski saada hepatiittitartunta on suuri, kannattaa matkabudjetista varata rahaa uusien ecco kenkien lisäksi myös hepatiittirokotuksen hankkimiseen. Rokotuksella voidaan tehokkaasti estää HAV ja HBV-viruksia. Yksityisellä lääkäriasemalla rokotuksen hinta voi olla jopa 90 euroa. Suurimmassa riskiryhmässä ovat huumeiden käyttäjät, alkoholia runsaasti kuluttavat, sekä suojaamatonta seksiä harrastavat. Hepatiitin itämisaika on pitkä, ja se vaihtelee yhdestä kuuteen kuukauteen. Jos epäilet sairastuneesi, niin hepatiittitartunta voidaan selvittää verikokeella. Hepatiitin hoito vaihtelee taudin vakavuuden ja aiheuttajaviruksen mukaan. Suomessa tartuntaa ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä tartunnan saaminen Suomesta on hyvin epätodennäköistä. Ulkomaiset pakastemarjat olisi kuitenkin syytä keittää ennen käyttöä.